İmplant çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine onların fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir. İmplant multi disipliner (çoklu ayırıcı) bir yaklaşımla ele alınır.
İmplantla ilgili olarak; İmplantın çene kemiğine yerleştirilmesi, çevre dokularla uyumu ve implant üstü protezin yapılması konusu ayrı ayrı ele alınmalıdır. Bunun için kemik dokusu, diş eti kalınlığı ve diğer anatomik yapılar dikkatlice değerlendirilmelidir. Yaş, ağız bakımı ve sistemik rahatsızlıklardan dolayı ağız içerisindeki oluşumlarda (diş, diş eti, kemik dokusu) bozulmalar ve kayıplar meydana gelmektedir.
Diş eti kaynaklı olan birçok sorun, beraberinde diş dökülmelerini de getirmektedir. Buradan hareketle, dişleri ile ilgili sıkıntı çeken hastalar, gerekli tedavileri olmak ve sıkıntıları atlatabilmek adına diş hekimlerine ve çeşitli diş merkezlerine gitmek durumundadırlar.
İmplant uygulamaları, diş çekiminden çok daha kolay ve ağrısız bir işlemdir. Lokal anesteziyle sadece implant yapılacak bölge uyuşturulur. On beş dakika gibi çok kısa bir sürede implant istenilen yere yerleştirilir. İki buçuk üç ay gibi kısa bir sürede çene kemiği ile bütünleşmesi beklenir. Bu sürede olumsuz ve farklı hiç bir durum yaşanmaz. İki buçuk ay sonra ikinci aşama başlar, ölçü alınır, beş altı gün gibi kısa bir sürede üst yapısı da yerleştirilir.
Eksik olan dişin yeri implant dediğimiz yapay diş köküyle doldurulmuş olur. Bu uygulama diğer tedavi yöntemlerine göre hem estetik hem de çok daha üstündür. Maliyet olarak bakıldığında ilk etapta pahalı görünmekle beraber uzun vadede düşünüldüğünde zaman ve konfor bakımından çok daha başarılı olduğu kanıtlanmıştır.
İMPLANT HAKKINDA MERAK EDİLEN SORULAR:
- İmplant tedavisi güvenli ve uzun ömürlü müdür?
İmplant tedavisi yıllardır tüm dünyada ve ülkemizde gerçekleştirilen başarı oranı %98’e varan uzun ömürlü bir tedavidir. İmplantların son kullanma tarihi gibi bir durum söz konusu değildir. Mükemmel bir ağız hijyeni sağlandığında uygulanan implantları uzun yıllar gönül rahatlıyla kullanabilirisiniz.
- İmplant uygulamasının avantajları nelerdir?
İmplant uygulamasının en büyük avantajı, hastanın doğal dişlerine zarar vermeden dişsiz bölgelerin estetik ve fonksiyonel kullanımının sağlanmasıdır. Diğer bir taraftan implant uygulaması ile yapılacak hareketli protezlere destek sağlanması ve hastanın çiğneme, konuşma fonksiyonunu düzeltilmesi mümkündür.
- İmplant tedavisinin aşamaları nelerdir?
Standart olarak implant uygulaması
1.Aşama cerrahi uygulama yani implantın yerleştirilmesi
2.Aşama implantın üst yapısının yerleştirilmesi şeklindedir. Gerekli görülürse ek cerrahi işlemler yapılabilir.
- Yaş faktörü implant için önemlimidir?
Büyüme ve gelişimini tamamlamış tüm bireylerde (18-22 yaş) implant uygulaması yapılabilir. Yaş olarak üst sınır yoktur. Sağlıklı tüm bireylere uygulanır.